Gevelelementen niet zichtbaar aan gevels bevestigen is een wens die architecten steeds vaker bij gevelbouwers neerleggen. Dankzij de toepassing van structural tapes voor verlijming van gevelelementen kan daar steeds vaker aan worden voldaan. “Hoewel in de praktijk echter nog veel hobbels moeten worden overwonnen, is de potentie groot”, is de mening van Roeland Burgers van Sorba, specialist in gevelbouw, interieurbouw en infrastructuur projecten uit Winterswijk.

Verlijming van gevelelementen
Roeland Burgers van Sorba, die al in 2006 een eerste project met niet zichtbare verlijming van glaselementen realiseerde door tapes toe te passen, heeft inmiddels ruime ervaring met verlijming van gevelelementen. “Spraakmakende voorbeelden zijn de gevels van de kantoorgebouwen van Kuijpers in Helmond en Pharos in Hoofddorp, waarin energieopwekkende gevelelementen zijn verwerkt. De energieopwekkende panelen, ontwikkeld door Studio Solarix, hebben wij in huis op een onderconstructie van geanodiseerd aluminium verlijmd en voorzien een eindlaag van Alpolic kleurpanelen.

Voor de samenstelling hebben we de UPPER BOND Acrylaat tapes van REFORAC toegepast. De complete gevelelementen zijn vervolgens mechanisch aan de draagconstructie van de gevel bevestigd. Daarmee kon zowel worden voldaan aan de wens van de architect om een niet zichtbare gevelaanzicht te realiseren, als aan de duurzaamheidswensen van de opdrachtgever”.

Lees het hele artikel op Bouwwereld.nl

Bron: Bouwwereld